Vilken typ av tak passar mitt garage?

Den som månar om sitt fordon månar också om sitt garage. Om taket skulle läcka blir det inte kul, varken för bilen eller för dig som ägare. Därför är det viktigt att se om sitt garagetak, ungefär en gång om året. 

Hur ofta inspekterar du ditt garage ordentligt? Om du har ett stort garage, med mer än en bil i, blir det kanske inte så ofta. Och är du en entusiast som äger ett stort antal bilar blir det kanske ännu mer sällan. 

Man kan diskutera om det svenska klimatet är lämpligt för bilar över huvud taget. I takt med att fler och fler väljer att leasa sin bil istället för att äga den blir det också vanligare att bilen får stå ute året runt. Garaget används istället som förråd, för allt möjligt.

Garage

Olika material för garagetak

Oavsett om du är bilägare, och förvarar din bil i garaget, eller leasar bil och förvarar slalomskidor och gamla diabilder i nämnda utrymme, vill du troligen inte att taket ska börja läcka. Därför bör du inspektera ditt tak en gång om året, och också inspektera varje hörn av garage invändigt. Titta även efter fläckar i innertaket. 

Om du kommer fram till att du behöver nytt tak är nästa steg att hitta en kompetent takläggare. Om du bor i Stockholm med omnejd hittar du en bra takläggarfirma här

Nästa fråga är vilken typ av tak du ska välja. Om du har tegel på huvudbyggnaden vill du kanske ha tegel på garaget också. Det är ganska enkelt att lägga om ett tegeltak, men det tar tid. Tegel förespråkas också av många byggnadsvårdsintresserade, men faktum är att det går att få ett lika fint resultat med ett plåttak, som inte kräver lika mycket underhåll. 

Har du däremot ett platt tak på ditt garage är det svårt både att lägga tegelpannor, och att få till ett plåttak som håller tätt. Då är ett papptak det bästa alternativet, om du inte vill göra om taket så att det får tillräcklig lutning.