Viktigt att tänka på när du kör bil på vintern

När vintern kommer förändras vägförhållandena och det påverkar bilister på flera sätt. Det är ju inte bara du som tycker att det är svårare att köra på snö och is. Andra bilister som du ska samsas med på vägarna kan vara mer eller mindre duktiga på att förbereda sig. Det är något som du inte får glömma bort då du planerar din körning!

Rätt däck för vinterkörning

Till att börja med ska du givetvis se till att du kör med säkra däck. På vintern kan underlaget på vägar vara förrädiskt. Isen syns inte ens men när du väl börjar glida kommer du att vara glad att bilen har dubbdäck eller vanliga vinterdäck som klarar is och snö på ett bra sätt.

Vinterväglag

Dessutom ska vinterdäcken vara i gott skick. Innan du byter från sommardäck är det viktigt att undersöka de vinterdäck som du tänkt köra med. Om de inte är nya måste du kontrollera att de har gott mönsterdjup och att de är utan skador som skulle kunna äventyra din körning.

Var noga med avståndet

På vintern är det extra viktigt att hålla avstånd. Du kan ju inte veta vilka däck bilisten framför dig har på sin bil. Om han eller hon plötsligt får sladd är du glad att du inte låg för nära. Den gyllene regeln om att köra med ett fantasiägg mellan fot och pedal är också något som kan få din körning att bli jämnare och mjukare och därmed mycket säkrare när det är halt.

Räkna med mer tid

Planera din vinterkörning redan innan du sätter dig bakom ratten. Undvik att stressa och åk lite tidigare för att kunna hålla avstånd och inte köra race mot varje rödljus!