Få tillbaka ditt körkort hos en körkortsmottagning

Att bli av med sitt körkort är aldrig kul. Som tur är går det ofta att få tillbaka det. 

Om du är ute och kör bil, påverkad av narkotika eller alkohol, och blir stoppad av polisen blir du av med ditt körkort. Det här känner du troligen redan till. Men vet du hur länge du får gå utan körkort, och vad som krävs för att du ska få tillbaka det?

Körkortsmottagning

När ditt körkort återkallas får det en spärrtid. Om spärrtiden är längre än tolv månader måste du ta om körkortet. Detta innebär dock inte att du måste göra om hela körkortsutbildningen. Du skickar in en ansökan om körkortstillstånd till Transportstyrelsen, och får ett svar från myndigheten där det står vilka prover du måste göra igen, och vilken observationsperiod som gäller. Vilka krav som ställs på dig beror på vad du gjorde som ledde till att du fick körkortet återkallat.

Vad kan körkortsmottagningen hjälpa dig med?

Om du har kört bil påverkad av alkohol ska du ofta lämna fyra blodprover under en period av ett halvår. Om du har varit påverkad av narkotika ska du lämna sex urinprover under ett halvår. Du kan få hjälp med detta på en körkortsmottagning. Läs mer på http://predoc.se/korkortsmottagning/intyg.php om vilken hjälp du kan få. 

Om du klarar att hålla dig nykter och drogfri under prövoperioden får du ett intyg som du lämnar till Transportstyrelsen. De avgör sedan om du ska få tillbaka ditt körkort. Det kan bli aktuellt att göra en ny uppkörning, och då måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Du får inte tillbaka det fysiska körkort du hade före återkallelsen, utan ett nytt körkort tillverkas åt dig. 
Mer om vad som gäller vid återkallelse av körkort, och hur du gör för att få tillbaka det, finns att läsa på Transportstyrelsens webbplats.