Dubbdäck eller odubbade däck?

Du kan välja att köra med vanliga vinterdäck utan dubbar eller med dubbdäck, men vad är egentligen skillnaden? Rent praktiskt förstår du att ett dubbdäck har de små metalldubbarna som ser ut som små taggar i gummit. Men det är viktigt att förstå lite mer än så om dubbade och odubbade däck för att välja rätt.

Bäst grepp på is

Dubbdäcken är oslagbara när det finns is på körbanan. Det gör det ofta på svenska vintervägar. Med dubbdäcken minskar bromssträckan men det är inte allt. Om dubbdäcken är riktigt bra kan de också hjälpa dig att känna av när det släpper och att snabbt göra rätt för att inte förlora kontrollen över bilen.

Däck för vinterväglag

Om det bara ligger snö på marken är vanliga vinterdäck också säkra. För den som inte kör så mycket kan odubbat räcka bra. Men för dig som kör dagligen kan de odubbade däcken bli det bästa valet helt enkelt för att de ger dig säkrare och lättare körning när väglaget förändras hastigt.

Dubbdäck är högljudda

Det låter om dubbdäck och det ska du vara medveten om. Även om nyare modeller är tystare rör det sig ändå om mer ljud än vad som är fallet med dubbfria däck. Det här är något som vissa finner irriterande. Andra tycker att ljudet av dubbarna bara är bra då det påminner om att det är vinter och att det är viktigt att köra på ett försiktigt och genomtänkt sätt.

Hur ser vägarna som du kör på ut?

För att välja rätt ska du beakta hur vägarna som du brukar köra på ser ut. Om du bor längs med Sveriges södra kust vet du att det lätt blir is på väglaget. Då är dubbdäck det bästa valet. Men om det mest blir tal om lite snö då och då och mindre is kan dubbfria vinterdäck räcka gott och väl.